Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Denizi, doğası ve birbirinden güzel kasabaları ile Antalya, bir tatil yeri ile ilgili tüm beklentilerin karşılanabileceği bir yer. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış da bir yer olarak Antalya, bu özelliklere sahip olmasının yanı sıra tarihi dokusu ile de ziyaretçilerine tarih şöleni yaşatıyor. Deniz severler birbirinden güzel koylarda deniz girerken, doğaseverler doğa yürüyüşleri yaparken, tarih severler ise birbirinden özel ve ihtişamlı tarihi yerlerde geçmişe bir yolculuk yapıyorlar. Her zevke ve her beklentiye uygun bir tatil için Antalya olabilecek en güzel rotalardan biri arasında yer alıyor.

Antalya’nın Turistik Yerleri

Likyalılardan Romalılara, birçok farklı kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya adeta bir tarih şöleni! Antalya’nın neredeyse her beldesinde farklı bir antik kent veya müze bulabilmek mümkündür. Durum böyle olunca tarih severler mutlaka ki bir veya birkaç tatil için rotalarını Antalya’ya çevirirler. Antalya’da gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerlerin ise gitmeden önce bir listesi yapılması ve rota çizilmesi gerekir. Antalya yolcuları için gidilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerleri bir araya getirdik. Şimdiden iyi gezmeler dileriz.

 

Olympos Antik Kenti

Antalya denince akla gelen ilk antik kentlerden biri Olympos Antik Kenti’dir. Namı değer Tanrılar Kenti olan Olympos, kelime anlamı ile Ulu Dağ anlamına gelmektedir. Kumluca ilçe sınırında yer alan kent, gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakma niteliğine sahiptir.

Olympos Antik Kenti’nin kesin kuruluş tarihi kesin olmamakla birlikte, İ.Ö. 167-168 yıllarına ait kalıntıları bulunmuştur. Bu kalıntılar Olympos isminin yazılı olduğu sikkelerdir. Olympos döneminden kalan diğer kalıntılar ise Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir.

Olympos Antik Kenti’nde yer alan yapılardan bazıları günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu yapılar arasında Kaptan Eudomus’un lahdi yer almaktadır. Lahit üzerinde bulunan duygusal şiir ve gemi kabartması lahidin dikkat çeken önemli noktalarıdır. Olympos Antik Kenti, hala tam olarak keşfedilebilmiş değildir. Arkeologlar hala daha yer üstüne çıkarılmayı bekleyen antik kalıntılar olduğunu düşünmektedir.

Antalya tarihi yerleri ve doğal güzellikleri bir arada bulunduran Olympos, içerisinde bulunan mükemmel koyu ile kent ziyaretçilerine güzel bir serinleme molası imkanı da sunmaktadır. Caretta Caretta’ların yavrulama alanı bu koyda belirli yerler yavrulama alanları olduğundan koruma altına alınmıştır. Bundan dolayı bazı alanlara giriş yapılabilmektedir. Olympos bölgesi kamp severler ve bungalov evlerde konaklamayı severler tarafından büyük ilgi gören bir yerdir. Muhteşem doğası ile bütünleşmek isteyenler Olympos’u deneyimlemelidir.

Patara Antik Kenti

Bir diğer antik kent noktası ise Patara Antik Kenti’dir. Likya medeniyetinin başkenti olan Patara, bir sahil kasabasıdır. Patara’yı günümüzde önemli kılan unsurlar arasında antik kent olmasının yanı sıra milyonlarca yıldır Caretta Caretta’ların yumurtlama noktası olmasıdır.

Patara döneminde önemli bir limandır. Öyle ki M.Ö. 8. Yüzyılında görülen dünyanın ilk meclis binasına ev sahipliği yapmıştır. Patara’da gerçekleşen tarihi olaylar arasında Büyük İskender’in kuşattığı kent olması da yer almaktadır. Limanın zamanla kumlarla dolmasına bağlı olarak Patara zamanla önemini yitirmiştir.

Magydos Antik Kenti

Sadece ülkemizde değil dünya genelinde ilgi gören yerlerden biri Magydos Antik Kenti’dir. Öyle ki kentin küçük bir bölümünde NATO üssü yer almaktadır. Antalya şehir merkezine 8 km mesafede bulunan kent Karpuzkaldıran Plajı ve askeri bölge arasında yer almaktadır.

Kaynaklara göre M.Ö. 4 yüzyıla dayanan geçmişi ile Magydos, kıyıda yer alan hamamı ve su kemeri ile gelenlerin dikkatini çekiyor. Ayrıca kentte 230 metre uzunluğunda ve genişliğindeki yapay liman yer alıyor.

Aspendos Antik Kenti

Antalya da tarihi yerler arasından bir diğeri ise Aspendos Antik Kenti. Akalar tarafından M.Ö. 10. Yüzyılında kurulan antik kent Serik ilçesinin Belkıs Köyü’nde yer almaktadır. Aspendos’u ön plana çıkaran özellikleri arasında Romalılar tarafından inşa edilen 12 bin kişilik amfi tiyatrosu yer alıyor. M.S. 2. Yüzyılda tiyatrosu sayesinde Aspendos büyük bir ün kazanıyor. Günümüze ulaşmış en eski tiyatrolardan biri olan Aspendos tiyatrosu, Romalı Zenon tarafından inşa edilmiştir. Tüm bunların yanı sıra Köprüçay ve ticaret yolu üzerinde bulunması ile de Aspendos tarihte önemli bir konumda mevki buluyor.

Tiyatrosu kadar kent su kemerleri ile de dikkat çekiyor. Dönemin mühendislik harikası olan bu su kemerleri 1 km uzunluğunda olup, kuzeydeki dağlardan kente su taşımaktadır. Böyle büyük bir buluşu ise yakından görmek tarih severler tarafından oldukça önemli bir olaydır.

Aspendos Antik Kentinde yer alan yapıların birçoğu günümüze ulaşması ile de büyük ilgi görmektedir. Antalya’nın tarihi eserleri bu bölgede oldukça yoğundur. Kentte yer alan agora, tiyatro, hamam, sarnıçlar, stadyum gibi yapıları hala görüp incelemek mümkündür. Öyle ki, tiyatrosu hala kullanılabiliyor olup alanda çeşitli konserler ve etkinlikler düzenlenmektedir.

Aspendos’un girişi ücretli olup kişi başı giriş ücreti 35 TL’dir.

Perge Antik Kenti

Antalya tarihi ve turistik yerleri ile ünlü olan bir diğer yeri Perge Antik Kenti, dört bir yanında yer alan portakal çiçekleri ile ünlüdür. Hem tarihi kokuyu hem de portakal çiçeklerinin mis kokusunu bir arada yaşamak isteyen tatilciler Perge’ye büyük ilgi göstermektedir.

Antalya şehir merkezinin 18 km doğusunda yer alan kent, Aksu ilçesine bağlıdır. Bergama’dan Side’ye kadar uzanan antik yol üzerinde yer almaktadır. Aksu bir diğer adıyla Kestros Nehri, Perge’yi önemli kılan unsurlar arasındadır. Öyle ki, nehrin şehir için olan önemini sikkelerinde, kabartmalarında ve Akropolis’in eteğindeki anıtsal çeşmede bulunan Nehir Tanrısı heykeli kanıtlamaktadır. Perge, döneminde verimli toprakları ve şehir içi ulaşım sağlaması ile ön plana çıkan bir kenttir.

Xanthos Antik Kenti

Antalya’nın tarihi güzellikleri arasından bir diğeri ise Xanthos Antik Kenti’dir. 1988 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası altın korumada olan kentin önemini ve tarihi dokusunu ilk olarak Charles Fellows keşfetmiştir. Fellows bulduğu eserleri sökerek Londra’ya götürdüğünden Antalya tarihi eserleri bir kısmı British Museum’da sergilenmektedir.

Antalya’nın tarihi mekanları arasında yer alan Xanthos’un önemli bir özelliği daha ise halkıdır. M.Ö. 545’te Perslerin hakimiyetine girene kadar Xanthos halkı savaşçı ruhu ile tamamen bağımsız yaşamış bir halktır. Ancak büyük bir savaş ardından Pers istilasına yenik düşülmüştür. Antalya’nın tarihi ve turistik yerleri arasında Xanthos’un olumsuz bir geçmişi daha vardır. Kent, büyük bir yangın sebebiyle M.Ö. 475-450 yılları arasında tümüyle yanmıştır.

Xanthos Antik Kenti’nin girişi ücretli olup, giriş ücreti kişi başı 12 TL şeklindedir.

Termessos Antik Kenti

Antalya’nın tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri bakımından zengin duraklarından birinde sıra. Antalya’nın 30 km kuzeybatısında yer alan kent, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentleri arasında yer almaktadır. Termessos el değmemiş doğası ile gelen ziyaretçilerine kendine hayran bırakmaktadır.

İsminde yer alan iki tane “s” kentin Anadolu insanları tarafından kurulmuş olabileceğini düşündürmekte olup Anadolu’nun en eski halklarından Solym’lerin kurduğu bilinmektedir. Kent hem doğal güzellikleri hem de muhteşem doğası ile ön plana çıkıyor olup, Milli Park kapsamına alınmıştır.

Antalya‘nın tarihi yerleri ve tarihinde önemli bir konumunda olmasının sebebine gelmek gerekirse kent, Büyük İskender kuşatmasına karşı Termessos halkının gösterdiği büyük savunma ve direniş ile anılmaktadır.

Termessos Antik Kenti’nin girişi ücretli olup, giriş ücreti kişi başı 6 TL şeklindedir.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü