Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Popüler tatil beldesi Alanya, Akdeniz’in büyüleyici manzarasının yanı sıra Torosların tertemiz havasını, Anadolu’nun bereketli topraklarını deneyimlemenin mümkün olduğu bir yer. Alanya’da yapılacaklar o denli fazla ki, dolu dolu bir tatil bölgeyi ziyaret edenleri bekliyor. Alanya tarihi yerler kültürel mirası keşfetme şansı sunarken, Alanya koyları ve plajları ise Akdeniz’de keyifle yüzmek için iyi bir ortama sahip. Bununla birlikte, Akdeniz’in bu güzel tatil beldesinde zaman geçirirken mutfak kültürü en çok ilgi gören konular içinde.

Alanya yemekleri, bölgenin yöresel mutfağının tüm zenginliklerini sunuyor. Antalya’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi hem ev yemekleri konseptinde hem de farklı alternatiflerde birçok seçenek var. Alanya’da ne yenir diye merak edenler için, ilk öne çıkan konuların başında Akdeniz’in harika zeytinyağlı yemekleri geliyor. Hafif, lezzetli ve sağlıklı bu yemekler, tatilin en güzel anları içinde yer alıyor. Bununla birlikte Akdeniz’e komşu bir tatil beldesinde tatil yaparken deniz mahsüllerinin tadına varmamak da olmaz. Birçok farklı balık türü, Alanya’ya özel tariflerle restoranlarda denenebilir.

Alanya’da ne yenir dendiğinde, elbette ki Akdeniz’in yöresel ürünleri ilk sırada geliyor ancak turist yoğunluğunun çok fazla olduğu Alanya’da hemen her damak tadına hitap eden oldukça lezzetli seçenekleri denemek de mümkün. Alanya’da ne yenir diyenler için, eşsiz lezzete sahip pizza yapan mekanlar, dünya mutfağının en iyi örneklerini sergileyen lokantalar ön plana çıkıyor. Alanya’nın yöresel yemeklerini denemek içinse, genelde şehir merkezinde yer alan ve yöresel ürünleri doğal bir şekilde sunan restoranlar tercih edilebilir. Elbette ki sebze yemeklerinin ve zeytinyağlıların ön plana çıktığı Alanya’da, kabak çiçeği dolması, hibeş gibi lezzetler mutlaka denenmeli. Buna ek olarak balık seçeneklerinde de Alanya birbirinden güzel alternatifler sunuyor.

Kabak çiçeği dolması

Akdeniz’in en sevilen yöresel yemekleri içinde ilk sırada kabak çiçeği dolmasına yer verilebilir. Antalya’nın güzel ilçesi dışında bu dolma Ege’de de çok popüler. Ancak Alanya’nın kabak çiçeği dolması mutlaka denenmeli. Yöresel Akdeniz yemeğinin yapımına geldiğimizde, bölgede toplanan harika kabak çiçeklerinin içi temizleniyor ve sonrasında özel iç harcı ekleniyor. Bununla birlikte iç harç çok önemli. Alanya kabak çiçeği dolmasında iç harcında maydonoz, nane ve karabiber yer alıyor. İç harcın ardından dolmalar kısık ateşte pişiriliyor ve tadına doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor. Kabak çiçeği dolması Alanya’da ev yemeği konseptinde hizmet veren restoranlarda denenebilir.

Nohutlu hibeş

Alanya’nın özel yemekleri içinde yer alan nohutlu hibeş, en popüler yemeklerden biri. Özel tarifinde sarımsak ve tahinin yer aldığı hibeş, restoranlarda iyi bir soğuk meze olarak tercih edilebilir. Alanya lokantalarında bulmanın mümkün olduğu nohutlu hibeş hazırlama sürecinde tüm malzemeler bir kaba konuluyor ve karıştırılıyor. Bunun ardından hibeş servise hazır hale getiriliyor. Antalya dışında çok fazla bilinmeyen bu özel lezzet, nohut, sarımsak ve diğer içindeki malzemelerin harika tadını etkileyici bir şekilde sunuyor. Hem restoranlara yemeğin yanıda bir meze olarak hem de Alanya yöresel lezzetini tatmak adına yalnızca hibeş denenebilir.

Ülübü

Taze ülübü yemeği olarak bilinen baklanın bölgeye özel bir formu olan ülübü, çok farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Ülübünün yapımına bakıldığında, piyaz tarzında yapılabilen bu sebze yemeği aynı zamanda etli olarak da tercih edilebiliyor. Yapmıı taze fasülyeyi andıran yemekte ülübüler temizlenerek kavruluyor ve bunun ardından eklenecek malzemeler ekleniyor. Alanya’da en çok tercih edilen yöresel yemeklerden olan ülübü, ev yemeği sunan lokantalarda tercih edilebilir. Günün her anı tercih edilebilecek yemek bölgenin en lezzetli ve kaliteli alternatifleri içinde yer almaktadır.

İlibada sarması

Sarma, Türkiye’nin dört bir yanında lezzeti ile büyüleyen bir lezzet. Alanya’da da ilibada sarması çok tercih edilen tatlar içinde. Alanya dışında Antalya’nın diğer ilçelerinde de popüler olan bu yemek, klasik üzüm yaprağı sarmasına göre farklı bir tada sahip. Yapımı normal sarma ile aynı olan ilibada, Akdeniz’in en lezzetli yöresel yemekleri içinde yer alıyor. Bununla birlikte yaprakların bazı türlerinin acı bir formda olduğunu da söylemek gerekiyor, bu nedenle ilibada yerken bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Alanya’da evlerde yapılan bir yemek olsa da, ilibada ilçenin merkezinde çeşitli lokanta ve restoranlarda da tercih edilebilir.

Taze bakla

Sebze yemekleri içinde en sağlıklı ve lezzetli alternatiflerden biri olan bakla, özellikle bahar dönemlerinde sofraları süsleyen bir renk. Alanya’da tercih edilebilecek lezzetlerden biri olan taze bakla, zeytinyağlı olarak hazırlanabiliyor. Yapımı çok basit ve birçok şehirde tercih edilen bir lezzet olsa da, bakla Alanya’da mutlaka denenmesi gereken bir tat. Pişirme sürecinde limonun yanı sıra tuz ve unun da tercih edildiği taze bakla, hem lezzetli hem de besleyici olması nedeniyle oldukça rağbet gören bir sebze yemeği. Alanya’da ne yenir diye düşünenler için, birçok ev yemeği lokantasında ve restoranında taze bakla yer alıyor.

Gözleme

Akdeniz’in en popüler lezzetleri içinde elbette gözleme de yer alıyor. Gözlemenin içinin harika lezzetlerle birlikte karşımıza çıktığı Alanya’da, hamur işinin popüler alternatifi mutlaka denenmeli. Türkiye’de hemen her yörede gözleme yapılıyor ancak Alanya  gözlemeleri diğerlerinden çok farklı. Her şeyden önce Alanya yöresel gözleme ürünlerinde karabiber ve maydonoz yer alıyor. Buna ek olarak iç harcın lezzeti de oldukça iddialı. Alanya restoranlarında, kahvaltı mekanlarında tercih edilebilecek harika bir tat sunan gözleme, çayla birlikte tadına doyum olmayan bir ziyafet şöleni sunuyor. Bazlama ve gözlemenin özelliklerini barındıran farklı hamur işi seçenekleri de tercih edilebilir.

Darı çorbası

Alanya’da denenmesi gereken özel tatlar içinde darı çorbası da yer alıyor. Genel olarak Karadeniz’de tercih edilen darı çorbasının Alanya’nın lezzetlerini barındıran hali de oldukça güzel. Çorbanın yapılışına baktığımızda pancar yaprağı ve yoğurt darı çorbası içinde önemli bir yer tutuyor. Tabi ki darı çorbasına lezzetini veren en önemli konulardan biri, Alanya’nın bereketli topraklarında elde edilen sebzelerle yapılması. Darıların kabuklarından ayrıştırılmasından sonra hazırlanan çorba, Alanya’nın en iyi yöresel tatları içinde öne çıkanlardan. Ev yemeği yapan birçok lokantada bu çorba tercih edilebilir.

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü